Medische Pedicure

Een Afspraak Maken

Gespecialiseerde voetverzorging

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen? Wanneer u zich realiseert dat dit heel veel kilometers zijn zult u begrijpen dat uw voeten veel te (ver)dragen hebben en het dus verstandig is om uw voeten regelmatig te laten verzorgen.

De dagelijkse zorg voor ons uiterlijk vinden we de normaalste zaak van de wereld. Voeten worden bij deze dagelijkse zorg nog wel eens overgeslagen.

Pas als de teennagels pijnlijk zijn,het eelt branderig aanvoelt of de likdoorn steekt krijgen de voeten aandacht. Dan is het meestal te laat en bent u toe aan een bezoek bij een voetverzorger/pedicure. Heeft u voetklachten,wacht dan niet onnodig en experimenteer niet zelf.Laat uw voeten behandelen door een professionele pedicure.

Een bezoek van eenmaal per 6 weken aan een voetverzorger kan al voldoende zijn om comfortabeler te kunnen (blijven) lopen.

De meest voorkomende voetproblemen:

Op deze pagina vindt u een overzicht van de meest voorkomende voetproblemen met een beknopte uitleg. Met een goede regelmatige verzorging van uw voeten zijn deze problemen te voorkomen. Ik kan u daarbij helpen.

Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Het is een natuurlijke beschermlaag en ook aan de voeten hebben we die zoals onder de bal en de hiel van de voet. Bij veel mensen word deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan spreken we van overtollig eelt, al of niet in combinatie met eeltpitten (likdoorns of eksterogen). Door dit eelt en/of eeltpitten te verwijderen en terug te brengen tot de normale dikte verdwijnt de druk en daarmee de pijn. Eelt kan ontstaan door het dragen van verkeerd schoeisel. Te kleine of te nauwe schoenen kan eelt veroorzaken op de tenen, tussen de tenen, op de teentoppen, aan de zijkant en onderkant van de voet. Heeft u last van overtollig eelt of likdoorns dan is het wellicht verstandig om een afspraak te maken.

Schimmels zijn de oorzaak van deze zogenaamde “kalknagels”. Het zijn vaak verdikte, verkleurde of brokkelige nagels.
Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot geel/bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagels wordt geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel kan toenemen.
De kans op het krijgen van schimmelnagels neemt toe naarmate men ouder wordt. De aandoening begint vaak op de grote teen en als er geen behandeling plaatsvindt breidt de schimmel zich uit naar de andere nagels.
Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. De huisarts of dermatoloog kan geneesmiddelen voorschrijven die een schimmelinfectie kunnen bestrijden. Er zijn echter bijwerkingen die niet onderschat moeten worden. Plaatselijke behandeling van buitenaf met tinctuur of crème is ook mogelijk.
Dit vereist veel discipline van de cliënt en daarbij moeten ook de schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel teneinde herbesmetting te voorkomen. In het begin ziet u nog weinig resultaat. Dit komt doordat er tijd nodig is voordat de aangetaste delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Na enkele maanden groeit er echter weer een gezonde nagel.

Een likdoorn, ook wel eksteroog of eeltpit genoemd is een sterke eeltvorming op een klein gedeelte van de huid. Door de druk van de schoen op deze plek wordt het eelt naar binnen gedrukt in de vorm van een kegel. Deze kegel, met de punt naar binnen, drukt op het onderliggend bot wat pijn veroorzaakt. Een pedicure kan deze likdoorn verwijderen maar belangrijker is nog de oorzaak weg te nemen door van model of type schoen te veranderen en zo te voorkomen dat zich weer een nieuwe likdoorn vormt.
Kloven ontstaan wanneer de huid extra droog is, meestal in combinatie met overtollige eeltvorming. Een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming is daarvan de oorzaak. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan bloeden of zelfs ontsteken. Kloven die zijn ontstaan tussen of onder de tenen worden meestal veroorzaakt door transpiratie, langdurig contact met water of een schimmelinfectie.

Kloven aan de hiel kunnen door de pedicure behandeld worden door het overtollige eelt aan de randen van de kloof en hiel te verwijderen. Door dagelijks de voeten goed in te crèmen en zo de huid soepel te houden kan het ontstaan van kloven worden voorkomen.

Een pijnlijke aandoening die meestal voorkomt aan de grote teen en die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en geeft aanleiding tot irritatie, pijn of een ontsteking.

De grootste boosdoeners voor het onstaan van ingroeiende teennagels is teveel druk door slecht passende schoenen of het verkeerd –te kort- knippen van de nagels.

Probeer een ingroeiende nagel niet zelf te behandelen door de nagel kort af te knippen of de hoek van de nagel schuin weg te knippen. Dit kan misschien direct de pijn verlichten maar hierdoor kan de nagel steeds verder in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen wat in het ergste geval een ontsteking kan veroorzaken. De pedicure heeft instrumenten en medicamenten om te verhinderen dat de nagel gaat ingroeien. Ook door het drukvrij leggen van de nagel kan ingroeien worden voorkomen.