ShockWave Therapie

EEN AFSPRAAK MAKEN

ShockWave Therapie

Deze behandelingsmethode werkt op de lichaamsweefsels door gefocuseerde, hoge-energie geluidsgolven, zonder de noodzaak van een operatieve wonde. Deze methode wordt reeds jaren succesvol gebruikt voor de behandeling van nierstenen en galstenen.

shockwave-therapie-gunDe geluidsschok wordt opgewekt in de applicator, die de vorm heeft van een pistool. De akoestische energie ontstaat wanneer een kogel in deze applicator onder hoge druk tegen de niet-beweeglijke voorzijde botst. De kinetische energie verandert in geluidsenergie en wordt tijdens fysiek contact met de patiënt overgedragen op het lichaam.  De akoestische golf waarmee wordt behandeld dient niet verward te worden met compressietherapie, zoals bij frictioneren.

Alhoewel de shockwave behandeling soms wordt vergeleken met een frictie is de prikkel wezenlijk anders, vanwege de korte pulseduur en hoge intensiteit. In tegenstelling tot conventionele behandelingsmethodes kan het shockwave therapie de oorzaak van de pijn rechtstreeks bij de oorsprong worden bestreden.

In het gebied van de orthopedie is deze procedure voldoende bestudeerd in verschillende Universitaire ziekenhuizen. Deze techniek is nu meer en meer wijd verspreid, gezien de hoge kans op genezing en de lagere risicokansen in vergelijking met de open chirurgie.

Werking van ESWT (Extra Corporele Shock Wave Therapie)

 • Schokgolven stimuleren de metabole reactie (chemische en fysische veranderingen optredend in het weefsel) en de daarmee herstellende processen in het weefsel.
 • Schokgolven zorgen voor nieuwe vascularisatie in het behandelde gebied met op termijn vermindering van de pijnklachten en een verbeterd herstel van het weefsel.
 • Schokgolven veranderen de consistentie van kalkdepots, waarna deze door het lichaam kunnen worden opgenomen.
 • Schokgolven hebben lokaal een verdovend effect (verminderde reactie op pijnprikkels) door overstimulatie van de zenuwen ter plaatse. Dit effect is in de literatuur bekend als het “Gate Control Effect”.

Effecten

ESWT geeft direct na de behandeling een langdurig aanhoudende pijnvermindering. Door het pijnstillend effect kunnen normale activiteiten zonder pijn worden uitgevoerd en wordt abnormale zenuwactiviteit met pijnsensatie voorkomen. De spierspanning keert terug naar zijn normale niveau. ESWT zorgt voor een verbeterde doorbloeding en verhoogt het metabolisme. De fysiologische genezing wordt gestimuleerd. Eventueel aanwezige verkalkingen worden weker ten gevolge van de schokgolven. Desintegratie van kalkdepots is soms echografisch aantoonbaar en wordt verklaard als gevolg van de implosie onder invloed van de shockwave. Kalk en andere afvalstoffen worden geruimd vanwege verhoogde macrofagen activiteit. Na behandeling is vaak een vaatverwijding te zien hetgeen een goede prognose geeft.

Indicaties

De meeste ervaring tot nu toe is opgedaan bij behandeling van hardnekkige aandoeningen van  pezen en spier-pees overgangen, al dan niet vergezeld van kleine kalkdepots, o.a. bij:

 • Hielspoor/fasceïtis plantaris
 • Epicondylitis lateralis/medialis
 • Tendinopathie patella
 • Achillespees tendinopathie
 • Tendinitiden in rotatorcuff/schouderregio
 • Degeneratieve schouderaandoeningen
 • Triggerpoints

Contra-indicaties worden met de dokter en Uzelf besproken (bv. anti-coagulantia = bloed-verdunners).

De behandeling

Eén behandeling eindigt bij het bereiken van 2 tot 3 keer 2000 schokken. De behandeling van één punt of regio duurt daarmee +/- 20 minuten. De behandeltechniek is soms stationair (triggerpoints of acupunctuurpunten), maar kan ook dynamisch worden uitgevoerd. De kostprijs is €30 per behandeling (contant betaalbaar) en wordt door sommige ziekenfondsen vergoed indien geldig kinesitherapievoorschrift. Het interval tussen twee behandelingen bedraagt 7-14 dagen. Het gemiddelde aantal behandelingen, om tot een optimaal resultaat te komen, ligt rond de drie tot vijf behandelingen.