Sportkinesitherapie
Sportkinesitherapie
U sport
Zaalvoetbal bijvoorbeeld. Of u tennist wekelijks. U doet aan aerobics, speelt mee in de handbalcompetitie.
Welke sport u ook beoefent of op welk niveau, of u nu oud of jong bent, u bent graag in beweging. En dat wilt u zo houden.
U heeft ambities
U wilt bijvoorbeeld de 20 km van Brussel lopen of leren tennissen. Weet u dan hoe u zich zonder blessures kunt voorbereiden? En ook hoe u straks weer lekker kunt gaan badmintonnen na uw knieoperatie? U vraagt zich af hoe u toch uw conditie behoudt terwijl u geblesseerd bent en of u wel kunt blijven sporten tijdens uw zwangerschap. Mag je als jeugdige sporter, volop in de groei, al aan krachttraining doen.? En hoe vaak dan, hoe lang, en hoe zwaar?
Of misschien sport u juist nog niet
U zou het eigenlijk wel graag willen. Hoe pakt u dat aan?
Welke sport of bewegingsprogramma’s zijn geschikt voor u?
Ook als u een chronisch ziekte of handicap heeft.
Speciaal voor (aankomende) sporters
Kortom u wilt geen blessures maar wel een deskundig advies en een gerichte behandeling. Die deskundigheid is er: Speciaal voor (aankomende) sporters is er de sportkinesitherapeut.
Alle goede dingen bestaan in drieën
Dat geldt ook voor de specialismen van de sportkinesitherapeut: hij behandelt, voorkomt en adviseert met het beste resultaat.
Sportkinesitherapeutische behandeling
U heeft een blessure of u raakt overtraind. Dan wilt u zo snel mogelijk weer op de been. Met een alternatief trainingsschema desnoods, maar wilt u blijven sporten als dat kan en uw conditie behouden. Vraag dan uw huisarts of specialist om een verwijzing naar een sportkinesitherapeut.
Een Sportkinesitherapeut begrijpt wat er tijdens het sporten gebeurt en snapt daarom hoe u geblesseerd bent geraakt. Als sporter weet hij ook hoe belangrijk de sport voor u en uw vereniging is. Dat ziet u terug in het behandelplan en revalidatieschema dat hij met u maakt. Enerzijds afgestemd op uw mogelijkheden en anderzijds op de sport die u beoefent. Hij kijkt naar uw motoriek en analyseert de blessure die is ontstaan.
Aspecten als coördinatie, snelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen worden in de behandeling betrokken.
Uw Sportkinesitherapeut kan kiezen uit verschillende behandelmogelijkheden zoals oefenprogramma’s met of zonder gebruik van trainingsapparatuur. En braces of taping, mobiliserende technieken en diverse ondersteunende behandelapparatuur. Hij traint u sportspecifiek en functioneel, zodat u kunt herstellen tot op uw oorspronkelijke sportniveau. Hij overlegt zo nodig met uw trainer over een aangepast trainingsschema. U merkt dat u een stuk makkelijker praat met een specialist die u als sporter benadert.
Preventie in de sport
Dan merkt u ook dat de sportkinesitherapeut automatisch uw sportschoen onder de loep zal nemen. Hij zal vragen naar de ondergrond waarop u traint, de materialen die u gebruikt in de opbouw van de training. Hij zal u zeker wijzen op het belang van een goede warming-up en cooling-down. Zorg dat u kunt blijven sporten en voorkom herhaling van dezelfde sportblessure. Vraag de sportkinesitherapeut hoe. Voorkomen is beter dan genezen.
Daarom is preventie voor de sportkinesitherapeut nummer 1. En voor u natuurlijk ook, want bij sport is het middel om gezondheid te bevorderen en andere ziekten als gevolg van inactiviteit te voorkomen.
Ook als u een chronische ziekte of handicap heeft.
Rust Roest.
Dus blijf verantwoord in beweging en ga ook voor het sporten langs bij de sportkinesitherapeut.
Dus ook als u geen klachten heeft.
Sportkinesitherapeutisch advies
De sportkinesitherapeut behandelt, voorkomt en adviseert. Hij is echt een breed geschoolde allrounder en advisering is een belangrijke taak binnen zijn dagelijkse werk. Hij bekijkt of u geschikt bent voor u sport, maar adviseert hij u over de juiste grip van uw tennisracket en een passende techniek bij uw lichaamsbouw en fysieke mogelijkheden. En over hoe u het zadel van uw racefiets op de juiste hoogte instelt en de afstand tot het stuur bepaalt, zodat u geen (rug)klachten krijgt. Hij geeft u handvatten om zelf iets te doen als u last acute of sluimerende blessures krijgt. Hij leert u tapen en bandageren en adviseert uw trainer hoe u om moet gaan met blessure binnen uw sport.
Bovendien let hij op uw voeding als u bijvoorbeeld traint voor een triatlonwedstrijd. Ook chronisch zieken en gehandicapten kunnen prima terecht voor een sport- of bewegingsadvies. Kijken naar wat u wel kunt in plaats van naar uw beperkingen, dat is de kunst. Reken maar dat een advies van een sportkinesitherapeut uw plezier en resultaten in de sport ten goede komt.
De sport bewijst het
“Drie jaar lang bleef ik tijdens mijn judo last houden van mijn schouder. Wilde te snel de mat op. Verviel van blessure in blessure.
Is het weer raak? Vroeg mijn huisarts. Dan loop je tegen die muur op. Ik dacht dat ik er zou komen. Maar weer was ik niet in vorm voor de kampioenschappen. Zakte daardoor mentaal steeds dieper weg. Zou het me ooit nog lukken. Toen hoorde ik van W., een sportkinesitherapeut. Ik woon niet eens zover van hem vandaan. En nu, aan de vooravond van een groot judotoernooi, durf ik zelfverzekerd te roepen dat ik nationaal judokampioen kan worden. Hij behandelde me anders dan er tot dan toe gebeurd was en toe was ik blessurevrij. Dat was ongelooflijk, voor het eerst sinds drie jaar! En ik ben nog steeds blessurevrij. Daar zorgt mijn sportkinesitherapeut wel voor!”
Kwaliteit erkend
Een sportkinesitherapeut is geen alleskunner of een wondertherapeut.
Hij weet waar zijn deskundigheid ophoudt en zal u dan ook tijdig en gericht doorverwijzen. Hij werkt daarom nooit alleen, maar altijd vanuit een intercollegiaal netwerk van huisartsen, sportartsen, chirurgen en orthopeden, Sport Medische Instellingen, trainers en sportdietisten.